Meewerken aan award winning project
Job is Software Engineer bij de Unit Technical Software West en heeft het afgelopen jaar gewerkt aan een award winning intelligent vision-robot-systeem. Het betreft een robot waarmee producten in zeecontainers gelost, en vervolgens gepalletiseerd kunnen worden.
Wereldwijd zijn 70 % van alle zeecontainers ‘vloer geladen’. Dit betekent dat de producten los op de grond staan, en dus niet op pallets. Deze containers moeten nog met de hand gevuld en gelost worden. Hierbij moet je denken aan containers met veelal dezelfde producten in grote hoeveelheden. Zo worden jute zakken met koffie of cacao van 80 kg met de hand gelost. Het handmatig lossen van containers is zwaar en eentonig werk. Dit is niet goed voor de mensen die er werken en nadelig voor de productiviteit en continuïteit. We hebben daarom mee-ontwikkeld aan een robotsysteem om zeecontainers volautomatisch te lossen zonder enige fysieke belasting. De lading kan gepalletiseerd worden of aangesloten op een warehouse management systeem.
Het product is zo innovatief, zoiets bestond nog niet. Bovendien moet de investering voor klanten opwegen tegen de huidige situatie, daarom moet de oplossing betaalbaar zijn. Het is een combinatie tussen robotica en vision in een omgeving waar weinig aannames mogelijk zijn. Deze combinatie wordt al wel vaker ingezet, maar meestal voor onveranderlijke situaties, zoals bijvoorbeeld een robot die over een vast traject beweegt of een robot die producten oppakt dit altijd hetzelfde zijn gepositioneerd. Voor het legen van containers zijn weinig aannames mogelijk, daarom is er veel intelligentie vereist in de detectie software, terwijl het product robuust, snel, en eenvoudig te bedienen moet zijn.
Mijn verantwoordelijkheden bij dit project waren (en zijn) heel veelzijdig. Naast de gebruikelijke software ontwikkeling, ben ik bij Pliant intensief bezig geweest met de detectie algoritmiek in 3D pointclouds*. Omdat het product wordt gebruik voor een volautomatische oplossing, moet er een zeer hoog slagingspercentage van de detectie behaald worden. Ook heb ik gewerkt aan het gewenste gedrag en logica van de robot. Dit alles is getest in de praktijk, zoals in de havens in Antwerpen. Hier hebben we dagenlang containers met zakken koffie en cacao gelost.
Dat het product helpt om een relevant en uitdagend probleem op te lossen, blijkt wel uit
het feit dat de ontwikkelaar van deze robot tijdens de logistiek beurs SITL in Parijs de Best Intralogistics Innovation Award heeft gewonnen. Ondanks de zware concurrentie is besloten dat dit product de beste nieuwe oplossing is. De reden hiervoor is dat het een antwoord biedt op het tekort aan arbeidskrachten in de logistieke sector en het verminderd fysieke werk van repetitieve of herhalende handmatige handelingen.
Ik was vanuit Pliant verantwoordelijk voor de machine die op de beurs draaide en uiteindelijk de prijs gewonnen heeft. Daar ben ik uiteraard ontzettend trots op. In verband met het winnen van deze prijs is RTL Z langs geweest voor opnames van de verschillende machines. Dit wordt zondag 28 april om 17.30 uur uitgezonden bij het programma Barometer.
Dit project was een ontzettend leuke en leerzame ervaring voor me. Ik werk in een hecht team van kundige engineers waarbij ik naast een goede samenwerking ook veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid heb. Daarnaast was het een veelzijdig project waarin ik veel heb geleerd op het gebied van software development en vision, maar ook op het gebied van projectontwikkeling. Het project heeft zich namelijk in een jaar tijd van prototype ontwikkeld tot een werkend eindproduct bij de klant.
Het ging dan ook niet alleen om het schrijven van software, maar ook om het tussentijds uitvoerig testen en vervolgens weer de software verbeteren. Juist die relevantie voor de praktijk was erg motiverend, want dit was wat ik na mijn zeer wetenschappelijke studie zocht in mijn toekomstige baan. En dat heb ik dus gevonden! Tot slot was het natuurlijk ook erg leuk om op verschillende beurzen het product te mogen presenteren.
Job Mensen,
Software Engineer
*Een 3D-pointcloud is een verzameling van de meetpunten met 3D-coördinaten (x, y, z).