Project@ALTEN: beademingsapparatuur
Bart heeft Embedded Systems Engineering bij de HAN in Arnhem gestudeerd en is daarna aan het werk gegaan bij verschillende bedrijven. Inmiddels werkt hij sinds januari 2019 bij ALTEN in Apeldoorn als embedded software engineer. Eind maart nam zijn oud-collega
De naam Sunrise zegt het al: de zon is de bron van alle leven. Zij heeft een corona, haar atmosfeer of de schijn die haar omgeeft. Om de naam Corona toch een positieve eigenschap te geven in deze tijd, heeft men het apparaat naar de zonopkomst genoemd. Die gedachte is voor iedereen positief. Het getal 19 is om aan te geven dat dit apparaat bedoeld is voor COVID-19 patiënten (bron: www.sunrise-19.nl ).
“Wat ik leuk vind aan dit project is dat er toch wat druk op staat. Het is NU nodig. Er wordt dan ook pragmatisch met alles omgegaan; geen onnodige bureaucratie. We moeten knallen. Je moet ervoor zorgen dat je in korte tijd de juiste mensen bij elkaar hebt die doen wat nodig is. Daar krijg ik echt energie van.
Dit is echt een technische uitdaging. We werken samen met verschillende disciplines, zo is bijvoorbeeld een van onze kernteamleden expert op het gebied van het ontwikkelen van beademingsapparatuur. Een aantal onderdelen kopen we in, een aantal ontwikkelen we zelf. Het display zelf kopen we in, maar ik ben verantwoordelijk voor de software die de display aanstuurt. We gebruiken het stm32f469i-discovery bordje van ST als platform. Hier zit een touch display op waar verschillende instellingen worden gedaan en/of gegevens afgelezen worden door artsen en verpleegkundigen. Als basis hebben we FreeRTOS waar we de interface mee bedienen, de verschillende sensoren uitlezen en het beademingsalgoritme in hebben draaien. Ik ben verantwoordelijk voor de interface van het beademingsapparaat. Deze heb ik gemaakt met TouchGFX Designer. Dit is een tool van ST om een interface te bouwen voor o.a. de STM32 serie. De interface communiceert met het beademingsalgoritme om de instellingen door te geven en om gemeten waarde op het scherm weer te geven. Het prototype werkt en staat in duurtest. Het staat klaar als demonstratiemodel om geïnteresseerde partijen in de medische markt te benaderen.
De intelligente lock-down, die in maart van start is gegaan, werpt zijn vruchten af en heeft de Covid-19 besmetting curve afgevlakt. De overbelaste IC-afdelingen hebben weer wat ademruimte en er is nog geen extra beademingsapparatuur nodig. De overheid heeft een groot aantal reserveapparaten besteld en ons alternatief komt naast de TU-Delft op de reservebank. Uiteindelijk is er geen apparatuur gecertificeerd. De reserveapparatuur is enkel toegelaten voor de Covid-19 behandeling.
Wij richten ons nu op een mobiel robuust beademingsapparaat dat wereldwijd mobiel inzetbaar is. De vraag naar beademingsapparatuur neemt toe door o.a.:
- Toenemende aandoeningen van de luchtwegen.
- Behoefte aan (betaalbare) reservevoorraad in het geval van scenario zwart (te veel patiënten hebben gelijktijdig beademing nodig).
- Wereldwijde behoefte aan mobiele oplossing met automatische adaptieve beademing voor eenvoudig gebruik.
Hopelijk komen er op korte termijn opdrachten binnen. Ik zou graag blijven helpen met het doorontwikkelen van het apparaat.”
Voor meer informatie , klik hier Wil je ook werken als (embedded) software engineer bij ALTEN? Check dan onze vacatures hier.