Project@ALTEN: Security and Safety Things
Nadat zij hun Master Human Technology Interaction hadden afgerond, kwamen ze vrijwel meteen in dienst bij ALTEN. Hier hebben zij beiden de Masterclass Testen gevolgd en met groot succes. En nu werken Elise en Frederique sinds september 2019 samen op een interessante opdracht bij ‘Security and Safety Things’ in Eindhoven. Voor het eerst in de rubriek Project@ALTEN een duo-interview.
Waar werken jullie momenteel en op welk project?
Beiden : “Wij werken sinds september 2019 bij een startup die zich bezighoudt met, zoals de naam al zegt, security en safety things. Zij creëren een IoT platform voor beveiligingscamera’s. Wij houden ons bezig met requirements en het testen van het operating system (OS) dat op elke beveiligingscamera kan worden gebruikt. Elk type camera heeft zijn eigen OS. Wij ontwikkelen een OS die op elke camera werkt.”
Wat houden jullie dagelijkse werkzaamheden in?
Elise : “Mijn werk is zeer gevarieerd, maar ik hou me vooral bezig met quality. Eigenlijk ben ik dus Quality Specialist. Dit betekent dat ik vooral met de team leads praat over hun planning en hoe ze dit gaan aanpakken, zodat ik een teststrategie kan bedenken die past bij wat zij ontwikkelen. Ik moet veel doorvragen over de features die ontwikkeld moeten worden. Voorbeelden van een feature zijn bijvoorbeeld de gezondheidsstatistieken van de camera (e.g. resource gebruik) of het messaging systeem voor applicaties onderling. Ik stel vragen zoals: ‘dat lijkt een goed idee, maar hoe gaan we dit precies doen, wat is het gedrag van de feature, wat verwacht je precies, enz.’.
Ik houd me ook bezig met het bijhouden van de specificaties. Sommige mensen vinden het lastig om te omschrijven wat ze precies van een feature verwachten, terwijl anderen zelfs de testen al bedacht hebben. En soms weten mensen niet zo goed waar ze zouden kunnen beginnen met testen. Dan kan ik ze helpen om daar duidelijkheid in te brengen. Eigenlijk moet ik gewoon heel veel praten met iedereen.
We bedenken ook samen hoe we het gedrag van het systeem het beste zichtbaar kunnen maken. Hoe gaan we bewijzen dat de feature doet wat wij denken en zeggen dat hij doet. Wanneer je test met de verkeerde test, weet je nog niets. Dit bekentent dat ik voornamelijk testen ontwerp, overleg met developers of de interfaces en metrics uitgebreid moeten worden. Daarnaast overleg ik met Frederique wat we al kunnen testen, en onderzoek ik of we extra tooling nodig hebben.
De testen die ik zelf uitvoer zijn voornamelijk data-analytische performance- en regressietesten. Ik kijk naar de data die we verzameld hebben en combineer en visualiseer deze tot een antwoord.”
Frederique : “Ik ben Test Engineer en houd me vooral bezig met het automatiseren van de testen. Deze komen niet alleen van Elise, maar kunnen overal vandaan komen. Van developers of vanuit veranderingen in delen van de code. Daar komt wel wat coderen bij, uiteraard. We hebben onder andere een webpagina van elke camera en daar kan ik zien of alle functies naar behoren werken. Op de webpagina zie je o.a. de lifestream, dus wat neemt de camera op. Je kunt er ook alle instellingen wijzigen. We checken dus ook of dat wat er staat allemaal klopt.
De tests worden altijd ’s nachts gerund. Alles wat er de afgelopen dag gemaakt is komt in de testomgeving en wordt dus getest. Soms faalt er wel ‘ns een test. Dat zijn er gelukkig meestal niet heel veel. Alhoewel, het komt wel eens voor dat er bijvoorbeeld een naam aangepast is, die toevallig in meerdere testen zit. Maar, dan zie je wel snel waar het zit. En wat er is gebeurd. Als de test moet worden aangepast, dan pas ik het zelf aan, maar als het een fout in de code is, dan geven we het terug aan de developers. Ik programmeer dus niet zozeer de functies, maar meer de testen.”
Elise : “Als het gaat om het teruggeven van failed tests, zijn de meningen hierover nog wel eens verdeeld; zit er een fout in de software, in de test of in de specificatie? Soms heeft de developer precies gedaan wat er op papier stond, maar gaat wat er op het papiertje staat niet goed met een ander onderdeel van het systeem. Dan komt het weer terug bij mij. Ik ga vervolgens op onderzoek uit en komen we uiteindelijk wel bij de juiste persoon uit. En kunnen we dingen gaan oplossen.
Ik programmeer ook nog wel, want het OS heeft geen interface. Dan moet je code kunnen schrijven om te kunnen zien wat erin zit en wat kunnen we eruit halen.”
Wat vinden jullie leuk en uitdagend aan je werk?
Frederique : “Enerzijds vind ik de technische aspecten heel interessant. Vandaar dat ik ook meer aan de kant van het programmeren en automatiseren zit. Ik vind alle nieuwe dingen die ik mag meemaken uitdagend, het is natuurlijk mijn eerste opdracht. Anderzijds vind ik het team echt top. Er werken heel veel verschillende mensen. We werken in een team met 35 mensen waarvan 13 nationaliteiten. Dat is heel interessant en je leert ook veel van elkaar. Dit is zo’n leuke eerste opdracht!”
Elise : “Ook ik vind het technische aspect van de functie heel uitdagend. Het leren van nieuwe dingen, zoals nieuwe talen maakt het interessant. Ik wil graag weten hoe iets in elkaar zit. Daarom ben ik ook blij dat ik met features werk. Daar kan ik helemaal induiken.
Maar, wat ik eigenlijk nog interessanter vind, is dat ik mag werken met zulke slimme geesten. Het is heel fijn om te kunnen werken met mensen die ontzettend goed zijn in wat ze doen. Dat is echt inspirerend. Wat leuk en uitdagend is, is dat ik ze kan helpen met het structureren van hun gedachten. Soms zitten zelfs zij vast en dan ben ik er om zaken op een rijtje te zetten; wat hebben ze al gedaan, wat nog niet, hoe kunnen ze dit aanpakken. Even het werkblad als het ware schoonmaken, dan kunnen ze weer verder.
Wanneer je veel met mensen praat, kom je er ook achter dat er misverstanden ontstaan over wat er besproken en afgesproken is. Iedereen is ervan overtuigd dat hij/zij het juiste besproken heeft met een collega, maar dan blijkt die collega een hele andere interpretatie van het verhaal te hebben. Dat is lastig. Vaak laat ik dan beide partijen praten en vraag ik of ze het mij nog een keer uit kunnen leggen. Dan komen we er met z’n allen wel achter hoe het nou precies zit.”
Jullie hebben allebei een master in Human Technology Interaction. Zie je hier nog iets van terug in de dagelijkse praktijk?
Frederique : “Ik heb de richting Robotica gekozen, dit was heel multidisciplinair en dat zie je in de opdracht ook terug. Er komt van alles bij kijken. Ik kwam bij de opleiding in aanraking met technische aspecten, maar niet per se met het hardcore programmeren. Ook heb ik tijdens mijn studie van testen gehoord en ik wist wel dat het belangrijk was, maar is er niet veel aandacht aan besteed. Mijn studie was meer gericht op onderzoek.”
Elise : “Ik heb Bouwkunde gestudeerd, maar agile huizen bouwen gaat ‘m niet worden. Ondanks dat testen in de bouwwereld heel belangrijk is (je moet toch zeker weten dat je berekeningen goed zijn, anders storten er bouwwerken in), zie ik toch wel heel veel verschil met het testen van software.”
Wat vinden jullie van het werken als consultant?
Frederique : “Toen ik ging solliciteren, vond ik het heel belangrijk dat ik me ergens thuis zou voelen, ik heb dus meer op gevoel gekozen. Ik had na mijn studie geen idee wat ik leuk zou vinden en wat bij mij zou passen. Het voordeel van consultancy is dat je met verschillende bedrijven en opdrachten in aanraking komt en her en der even kunt proeven.
En voor wat betreft mijn keuze voor ALTEN: toen ik bij ALTEN op gesprek was, voelde dat heel goed. Het gesprek verliep vlot en ik had er een positief gevoel bij. Dat gevoel heb ik nog steeds. Het is mijn eerste opdracht, maar je wordt niet zomaar in het diepe gegooid. Je kunt altijd terecht bij meer ervaren ALTEN-collega’s en natuurlijk bij de Business Manager.”
Elise : “Ik heb altijd wel geweten dat ik iets in de richting van UX of Test wilde gaan doen, ik hou heel erg van de techniek die daarachter zit. Test gaat iets meer over hoe dingen onder water in elkaar zitten. Daarom heb ik ervoor gekozen om Test consultant te worden. Het voordeel van consultancy is de flexibiliteit. Ik vind mijn werk leuk vanwege de collega’s en het team waarin ik werkzaam ben. Zo lang dat goed zit, zit ik ook goed. In de consultancy kom je elke keer weer leuke nieuwe mensen tegen.
Wat ook leuk is, is dat er onverwachte dingen gebeuren. Wat ik bijvoorbeeld niet verwacht had, was dat ik zo snel allerlei verantwoordelijkheden zou krijgen. Binnen 3 maanden was ik Requirement Manager. Je komt dus voor hele spannenede verrassingen te staan. Dat maakt het interessant.”
Beiden : “Het is dus een uitdagende opdracht waar we nog heel veel kunnen doen en leren. Maar, samen komen we er wel uit!”
Frederique Kroos en Elise van der Wielen
Ben je door dit verhaal ook nieuwsgierig geworden naar wat ALTEN voor jou kan betekenen? Kijk dan op onze website voor vacatures, masterclasses en loopbaanontwikkeling.
Lees hier ook over het project van Berend. Hij werkt op zijn project aan all-round IoT oplossingen