Robotica: wanneer innovatie hand in hand gaat met welzijn

Robotica

 Marina, Software Developer voor Smart Robotics

Uitdaging is wat Marina drijft! Marina, gespecialiseerd in robotica en automatisering, aarzelde dan ook geen moment om haar geboorteland Spanje te verlaten om in Nederland te gaan studeren. Daar voltooide ze haar master in engineering aan de Technische Universiteit Delft.

Dit leidde tot haar ontmoeting met de ALTEN, waar haar een eerste project in Nederland werd aangeboden: een professionele en persoonlijke ervaring vol nieuwe uitdagingen. Marina leerde hier, naast de Nederlandse taal, ook robots ontwikkelen: fascinerende technologische objecten waar ze meer ontdekte over hun complexiteit en perfectioneerbaarheid.

Codering van een robotarm en het waarderen van menselijke activiteiten

“Het project waar ik aan werk is gericht op het creëren van flexibele oplossingen voor de logistieke sector.  Onze ontwikkelingen stellen robotarmen in staat om producten te sorteren en voorraden en leveringen te organiseren voor e-commercebedrijven. Als softwareontwikkelaar is het mijn taak om nieuwe functies te programmeren die in deze robots kunnen worden geïmplementeerd”.

Marina is dus een van de menselijke intelligenties achter het gedrag van al deze robots die online geplaatste bestellingen correct voorbereiden en verzenden naar hun ontvangers.

“Samen met het team testen we de robots om ze vervolgens bij de klanten in te zetten. Als we het over nieuwe functies hebben, bedoelen we dat we de robot leren zich te gedragen in aanwezigheid van mensen, om beweging te maken zoals producten oppakken en deze op de transportband zetten om zo bij de productielijn te komen. Maar bijvoorbeeld ook om nieuwe apparatuur te integreren, zoals een vacuümgrijper die is ontworpen voor het vervoer van bijzonder zware voorwerpen…”

Marina benadrukt de belangrijke impact die haar werk heeft op de kwaliteit van het beroepsleven van logistieke operatoren:

“Dankzij de robots die wij ontwikkelen, kunnen mensen taken vermijden die te gevaarlijk, soms pijnlijk en vaak zeer tijdrovend zijn. Deze robotarmen helpen de operators dus echt in hun dagelijkse werk, door hen de fysieke inspanning te besparen en zo te laten focussen op andere taken met toegevoegde waarde, wat hun welzijn op het werk ten goede komt!”.

Marina is erg trots op het feit dat zij hierbij kan helpen. “Ik heb het gevoel dat ik bijdraag aan een vorm van vooruitgang in onze maatschappij”.

Marina is de eerste vrouwelijke engineer die werzaam is aan dit project, maar zeker niet de laatste!

In de toekomst hoopt Marina te werken als systeemarchitect om zo een meer globale visie op robotsystemen te krijgen, de technische interacties tussen hardware en software beter te begrijpen en daardoor het resultaat van haar werk nog meer te waarderen.

“Een robot de functies zien uitvoeren die ik heb helpen ontwikkelen bij een klant is op zich al heel bevredigend, maar volledig begrijpen hoe alles samenkomt op systeemniveau zou nog veel bevredigender zijn!”.

Deze liefde voor technologie, die Marina al op zeer jonge leeftijd voelde toen ze zich begon te interesseren voor de werking van machines, verbaasde sommige collega’s toen ze als eerste vrouwelijke expert aan het project deelnam!

“De perceptie van de maatschappij is aan het veranderen,” benadrukt ze. “Ik voelde me al snel op mijn gemak in mijn rol, omdat ik al snel bewees dat ik over de vaardigheden beschikte die het team en het project nodig hadden”.

Welk advies zou ze geven aan jonge meisjes die misschien aarzelen om voor technische beroepen te kiezen?

“Er komen steeds meer vrouwen in onze teams…Dus als je van een uitdaging en geavanceerde technologieën houdt, ga er dan vooral mee aan de slag en bewijs dat het net zo goed een vrouwelijk beroep is als een mannenberoep, ongeacht wat sommige statistieken zeggen. Ga ervoor!