Project@ALTEN: simulatie van lagers

lagers
, ,

Vaak zonder het te weten gebruiken we er tientallen tot zelfs wel honderd per dag. Ze zitten niet alleen in de auto of de fiets, maar ook in huishoudelijke producten, zoals blenders en boormachines. Ook in de industrie zijn ze onmisbaar, bijvoorbeeld in windmolens. Ik heb het natuurlijk over lagers: een mechanisch component bestaande uit twee ringen die ten opzichte van elkaar roteren met rollende elementen (balletjes of cilinders) ertussen, met als doel wrijving te verminderen. Klinkt weinig spannend zou je zeggen, maar er valt een hoop te ontwikkelen en nog meer aan te berekenen.

Voordat ik werkzaam was in de lagersector, had ik nauwelijks kennis van lagers, ondanks mijn studies Natuurkunde en Wiskunde aan de TU Delft. Hier ontwikkelde ik mijn vaardigheden in modelleren en simuleren van natuurkundige problemen. Na een aantal jaar werkzaam te zijn geweest in de academische wereld, besloot ik te solliciteren bij ALTEN voor de positie van Scientific Software Engineer. Binnen een maand zat ik op mijn eerste opdracht en begon mijn leerzame avontuur in de wereld van lagerontwikkeling en -simulatie.

De opdrachtgever is een internationale lagerproducent en ontwikkelt een breed scala aan simulatiesoftware en ontwerptools. Deze applicaties worden enerzijds gebruikt door interne ingenieurs in het ontwerpstadium van nieuwe producten en anderzijds door potentiële gebruikers en afnemers van lagers voor complexe systemen. Eenvoudigere berekeningen hebben enkel betrekking op de lager in isolatie, zoals hoeveel krachten of rotaties per minuut deze kan weerstaan. Meer complexe berekeningen omvatten de toepassing van één of meerdere lagers in een complex mechanisch systeem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de versnellingsbak van een auto, waarbij de bedrijfsomstandigheden nauwkeurig en real-time gesimuleerd kunnen worden. Het was voor mij een hele openbaring welke berekeningen er rondom lagers allemaal werden gedaan.

Nu werk ik mee aan het onderhouden en ontwikkelen van één van deze softwarepakketten voor lagersimulaties. Dit doen wij met een afdeling van ongeveer dertig software- en mechanisch ingenieurs. In deze omgeving komt een groot aantal aspecten samen die mijn interesse hebben. Enerzijds heb ik passie om kwalitatief goede en snelle software te schrijven voor (natuurkundige) berekeningen. Anderzijds werk ik in een gespecialiseerde omgeving waar technische productkennis noodzakelijk is. In mijn werk kan ik met ingenieurs overleggen die ontzettend veel weten over lagers – soms met tientallen jaren ervaring – om te begrijpen hoe de producten precies werken. Daarna overleg ik met softwarespecialisten om te sparren over hoe we dit het beste kunnen vatten in de software die we schrijven.

Dit is een interessante en uitdagende opdracht, waar ik nu al ruime tijd aan werk, maar waar nog steeds genoeg te leren valt. Vooraf wist ik niet helemaal wat ik moest verwachten van dit project, maar de kijk in de keuken bij één van ’s werelds grootste lagerproducenten heeft mijn blik verruimd. Het bleek een uitdagende en wetenschappelijke omgeving te zijn waar ik mijn passie voor simulatie ruimschoots kwijt kon. Zo zie je maar: achter een op het eerste gezicht ogenschijnlijk eenvoudig product kan een heel complexe en interessante wereld schuilgaan. Wat een omwenteling!

Bas Dirkse
Scientific Software Engineer


Wil je meer weten over welke mogelijkheden ALTEN jou kan bieden op het gebied van Scientific Engineering? Klik dan hier.
Wil je meer blogs lezen van onze collega’s, klik dan hier.